П`ятниця, 26.04.2024, 08:47Вітаємо на форумі Гість | Головна | Реєстрація/Sign Up | Вхід/Log In

Форма входу

Пошук по сайту

Міні-ЧАТ

Повідомлення



Останні публікації

********
********
Videofilm uroczystości
200 – lecie kościoła Świętego Stanisława w Tarnorudzie.
В розділ VIDEO-матеріали завантажено 3 фільми приурочені події святкування 200-річчя храму в селі Тарноруді.
Відео - матеріал про похід на Стінку для вшанування пам'яті трагічно загиблих 1945 року
********
********
********
Приємного перегляду

Портали/сайти

Сторінками газет та TV



Свобода - тернопільська газета





Оцінка сайту

Оцініть сайт Фащівки
Всього відповідей: 314

Відвідувачі

Статистика переглядів

free counters

Реквізити сайту:


electronic mail:
gebev1961@gmail.com
evgyb@yahoo.com

Різновидності штамів глив та їх характеристика-2 - Форум
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Технології для сільськ. господарства » Технологія вирощування грибів (пошагова інструкція) » Різновидності штамів глив та їх характеристика-2 (Штами типу: A, AK, АЛ, AO, AM, M5, K-17)
Різновидності штамів глив та їх характеристика-2
Administ-orДата: Неділя, 06.07.2014, 13:49 | Повідомлення # 1
Admin SITE
Група: Адміністратори
Повідомлень: 39
Репутація: 5
Статус: Offline
Поширені штами гливи (опис та характеристика).

Переглянути штами: AK; A14; A121; A5(M5); A4(SC374); AM; AO; K17; A5; АЛ;

Штам гливи Р-1 (357). Колір капелюшка гливи: світло-сірий. Форма капелюшка гриба: кругла, увігнута в середину; діаметр до 12 см; м'якоть щільна, біла; росте кетягами по 15-25 шт. Спороношення пізнє. Перші гриби з'являються через 14-16 днів після інокуляції. Має приємний грибний аромат. Можна використовувати в свіжому, консервованому, сушеному вигляді. Має хорошу лежкість, добре переносить транспортування.
Розростання міцелію:
Температура - 22°С в приміщенні (24-28 в блоці);
Час обростання - 14 - 16 днів;
Провітрювання/Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 10 - 28°С (оптимальна 15-18°С);
Вологість 85-90 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
Провітрювання - потрібне; Освітлення - 1000-5000 люкс.

Характеристика субстрату: Для вирощування штаму гливи Р-1 (357) можна використовувати подрібнені до 2-4 см рослинні субстрати: пшеничну солому, бавовняний горішок, відходи переробки кукурудзи, соняшникову лузгу (як окремо, так і в різних комбінаціях). Всі компоненти субстрату зволожують до рівня 70%. Субстрат може бути приготований за допомогою використання різних способів пастеризації та ферментації. Інокуляція міцелію: норма внесення посівного зернового міцелію гливи: 2,5-5% від ваги вологого підготовленого субстрату, що має температуру 25-26 ° С.
Штам гливи Р-2 (НК-35) - гливи звичайної . Колір капелюшка гриба: світло-сірий.
Розростання міцелію:
Температура - 22°С в приміщенні (24-28 в блоці);
Вологість - 60-65 %;
Час обростання - 14 - 16 днів;
Провітрювання/Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 5 - 22°С (оптимальна 14-16°С);
Вологість 85-90 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
Провітрювання - потрібне; Освітлення - 1000-5000 люкс.

Форма капелюшки гливи: кругла, увігнута в середину; діаметр до 12 см; м'якоть щільна, біла; росте кетягами по 15-25 шт. Спороношення пізніше. Перші гриби з'являються через 14-16 днів після інокуляції. Штам гливи Р-2 (НК-35) має приємний грибний аромат. Можна використовувати в свіжому, консервованому, сушеному вигляді. Має хорошу лежкість, добре переносить транспортування. Характеристика субстрату: для вирощування даного штаму гливи можна використовувати подрібнені до 2-4 см рослинні субстрати: пшеничну солому, бавовняний горішок, відходи переробки кукурудзи, соняшникову лузгу (як окремо, так і в різних комбінаціях). Всі компоненти субстрату зволожують до рівня 70%. Субстрат може бути приготований за допомогою використання різних способів пастеризації та ферментації. Інокуляція міцелію: норма внесення посівного зернового міцелію гливи: 2,5-5% від ваги вологого підготовленого субстрату, що має температуру 25-26 ° С.
Штам гливи Р-3. Особливості: швидкорослі; дуже висока продуктивність; Колір капелюшка даного штаму гливи: від сіро-блакитного до сіро-коричневого; Форма гриба: великі, товсті, діаметром 7-10 см, мають короткі ніжки. Утворюють важкі численні грона плодових тіл. Гриби пружні, щільні, зручні для транспортування.
Розростання міцелію:
Температура - 22°С в приміщенні (24-28 в блоці);
Час обростання - 16 - 18 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (примітка: 1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання/Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 5 - 20°С (оптимальна 10-15°С);
Вологість 85 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
Провітрювання - потрібне; Освітлення - 800-1500 люкс.

Характеристика субстрату: пшенична солома, лузга соняшника та інші відходи с \ г виробництва. Норма внесення посівного міцелію гливи: 2-5% від маси вологого субстрату.
Штам гливи Р-6 (431). Цей штам гливи відрізняється стійкістю до високої температури - плодоношення апробовано в умовах теплиць в Туркменії та Китаї.
Розростання міцелію:
Температура - 22°С в приміщенні (24-28 в блоці);
Час обростання - 14 - 16 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання/Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 15 - 28°С (оптимальна 16-20°С);
Вологість 80-85 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
Провітрювання - потрібне; Освітлення - 1000-5000 (2000) люкс.

Колір і форма плодових тіл гливи: великі сіро-бежеві, при зниженні температури темніші. Перший урожай грибів збирають через 22-23 дні після інокуляції. Характеристика субстрату: штам гливи Р-6 (431) добре плодоносить на лігніноцеллюлозних відходах і субстратах різного складу: на соломі злаків, на суміші соломи (50-80 %  і соняшникового лушпиння (50-20 % ; на відходах бавовнопрядильного виробництва, стеблах кукурудзи, кукурудзяні качани. Всі компоненти субстрату подрібнюють до розміру 2-4 см, добре змішують і зволожують до рівня 70%. Потім його пастеризують і ферментують. Інокуляція міцелію: норма внесення посівного зернового міцелію: 2,5-5% від ваги вологого підготовленого субстрату.
Штам гливи Р-7 (409) - гливи pulmonarius - Глива легенева. Колір і форма гливи: плодові тіла великі - 5-20 см в діаметрі.
Розростання міцелію:
Температура - 22°С в приміщенні (24-28 в блоці);
Час обростання - 11 - 19 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (примітка: 1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання - 1 об'єм/год;
Освітлення - не потрібне;
Формування примордій:
Температура - 18°С;
Вологість - 95 - 100 %;
Термін формування - 3 - 5 днів;
СО2 - більше 1000 ppm;
Провітрювання - 4-8 об'ємів/год;
Освітлення - 1000-5000;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 15 - 28°С (оптимальна 18-24°С);
Вологість 80 %;
Ріст плодів - 4 - 7 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - більше 1000 ppm;
Провітрювання - 4 - 6 об/год;
Освітлення - 1000-5000 (2000) lux.

Капелюшок світло-коричнева, коричнева, залежно від освітлення і температури. При більш високій температурі - колір капелюшка світліше. Не любить перезволоження. Перший урожай грибів збирають через 18-22 дні після інокуляції. Характеристика субстрату: штам добре плодоносить на лігніноцеллюлозних відходах і субстратах різного складу: на соломі злаків, на суміші соломи (60 % з дрібно подрібненими стеблами кукурудзи (40 % або соняшникового лушпиння (40 %, на відходах бавовнопрядильного виробництва та ін Лушпиння соняшнику не кращий варіант. Всі компоненти субстрату подрібнюють до розміру 2-4 см, добре змішують і зволожують до рівня 70%. Потім його пастеризують і ферментують. Інокуляція: норма внесення посівного зернового міцелію гливи: 3-5% від ваги вологого підготовленого субстрату. Не любить перезволоження. Перший урожай грибів збирають через 18 - 22 дні після інокуляції.
Штам гливи Р-9 (404) - гливи citrinopileaus - Глива лимонно-шляпковая (гриб-ільмак). На інших сайтах іде як штам АС. Колір і форма плодового тіла: дані штам гливи має плодові тіла жовтого кольору.
Розростання міцелію:
Температура - 20-22°С в приміщенні (25-28 в блоці);
Вологість - 50-60 %;
Час обростання - 10 - 12 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (примітка: 1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання/Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 19 - 27°С (оптимальна 21-25°С);
Вологість 90-95 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
Провітрювання - потрібне 4-6 об'ємів/год;
Освітлення - 1000-5000 люкс.

Гриби тендітні, ніжні. Утворюють зростки, які в основному розходяться з однієї підстави. Грибам притаманний специфічний запах, що надає горіховий аромат грибних страв. Перший урожай гливи збирають через 22-25 днів після інокуляції. Гриби погано переносять транспортування. Характеристика субстрату: штам гливи Р-09 (404) добре плодоносить на лігніноцеллюлозних відходах і субстратах різного складу: на соломі злаків, подрібнених качан кукурудзи, соняшникове лушпиння, на відходах бавовнопрядильного виробництва та їх сумішах. Всі компоненти субстрату подрібнюють до розміру 2-4 см, добре змішують і зволожують до рівня 70%. Потім його пастеризують і ферментують. Інокуляція: норма внесення посівного зернового міцелію гливи: 3-5% від ваги вологого підготовленого субстрату.
Штам гливи Р-10 (455) - гливи djamor - Глива рожева. Колір плодових тіл гливи: рожевий. Форма гриба: округлі, плоскі, ніжки відсутні. Гриби глива ростуть гронами по 10-25 шт.
Розростання міцелію:
Температура - 22-24°С в приміщенні (26-30 в блоці);
Вологість - 50-60 %;
Час обростання - 10 - 12 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (примітка: 1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання/Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 18 - 25°С (оптимальна 21-22°С);
Вологість 80-90 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
Провітрювання - потрібне 4-8 об'ємів/год;
Освітлення - 800-1500 люкс.

Перші гриби з'являються через 14-16 днів після інокуляції. Характеристика субстрату: Для вирощування гливи можна використовувати подрібнені до 2-4-см рослинні субстрати: пшеничну солому, бавовняний горішок, відходи переробки кукурудзи, соняшникову лузгу. Всі компоненти субстрату зволожують до рівня 70%. Субстрат може бути приготований за допомогою використання різних способів пастеризації та ферментації. Інокуляція: норма внесення посівного зернового міцелію: 3-5% від ваги вологого підготовленого субстрат, що має температуру 25-27С. Середній урожай: 150-200 гр з 1 кг субстрату.
Штам Р-20 Аналог штаму АО. Про нього читайте за цим посиланням.

Штам гливи Р-22 - гливи eryngii - Глива степова, Глива королівська, Ерінгі Особливості штаму Р-22: міцелій дуже повільно освоює субстрат товста ніжка (в молодому віці схожий на білий гриб) плодові тіла високої якості. Колір капелюшка гриба: коричневий; форма капелюшки: круглі, шишкоподібні, діаметром 7-10 см, при переростання витончення до країв, мають білі ніжки.
Розростання міцелію:
Температура - 23-25°С в приміщенні);
Вологість - 50-60 %;
Час обростання - 14 - 18 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання - 1 об'єм/год;
Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 14 - 18°С;
Вологість 82-85 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
СО2 - більше 1500 ppm;
Провітрювання - потрібне 4-8 об'ємів/год;
Освітлення - 800-1500 люкс.

Утворюють поодинокі гриби. Формуються поза зоною перфорації. Гриби пружні, щільні, мають добре виражений грибний аромат, добре зберігаються. Характеристика субстрату: добре подрібнені тирса твердих порід дерев (80 %, хлібні злаки (10 %, висівки (10 %. Також можливе використання пшеничної соломи, лузги соняшнику та інших відходів с \ г виробництва. Вологість субстрату 62-63%. Рекомендована обробка субстрату: стерилізація (121 ° С). Норма внесення посівного міцелію: 1-3% від маси вологого субстрату. Середній урожай грибів: 120-140 гр з 1 кг субстрату.
Глива Р-24. Високоврожайний штам. Колір грибів залежить від температури та вологості повітря. При +14-16 градусах він сірий, за вищих температур він світлішає, за нижчих - темнішає. Найкращий субстрат - солома злаків, або суміш соломи (60 % з подрібненими стеблами кукурудзи (40 %. Отриманий субстрат далі піддається термічній обробці: пастеризації, або ферментації. Вибір способу обробки визначається дослідним шляхом, і залежить від типу та якості субстрату. Норма внесення міцелію - 5 %. Штам характеризується швидкостиглістю та здатністю зав'язувати грона різних розмірів, залежно від складу субстрату та способу вирощування. Рекомендована температура для росту міцелію - +25 градусів. Штам витримує як підвищення температури до 30, так і її коливання, проте ріст міцелію при цьому уповільнюється. Зазвичай, через 12 - 15 днів після інокуляції субстрат повністю обростає міцелієм. Рекомендована температура для плодоношення - 14-18 градусів, але штам може плодоносити за температур від +6 до +26 градусів. Підвищення температури зумовлює посвітління й зменшення розмірів плодових тіл. Важливо підтримувати вологість в межах 80-90%, та сталу температуру під час утворення плодових тіл. Збирати гриби можна вже через 25 - 30 днів після інокуляції.
Штам гливи Р-27 (439): Amycel 3000. Характеристика грибів -  швидкорослі,  дуже висока продуктивність,  добре адаптований до різних умов зростання.
Розростання міцелію:
Температура - 22-24°С в приміщенні (у блоці витримує 40°С );
Вологість 0-60 %;
Час обростання - 7 - 14 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (примітка: 1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання - 1 об'єм/год;
Освітлення - не потрібне;
Формування примордій:
Температура - 6-15°С;
Вологість - 95 - 100 %;
Термін формування - 3 - 5 днів;
СО2 - більше 1000 ppm;
Провітрювання - 4-8 об'ємів/год;
Освітлення - 2000-5000 lux;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 10 - 28°С (оптимальна 13-16°С);
Вологість 85-90 %;
Ріст плодів - 4 - 7 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - більше 1000 ppm;
Провітрювання - 4 - 8 об/год;
Освітлення - 2000 lux.

Колір капелюшка гливи: від білувато-сірого до синьо-сірого. Форма капелюшка гриба: має капелюшок у формі мови, діаметром 5-15 см, у міру дозрівання гриб стає схожим за формою на раковину, з гладкими, рівними або хвилястими краями і ексцентричної ніжкою. Залежно від культивування, штам утворює грона з великих плодових тіл або менших одиничних. Характеристика субстрату: пшенична солома, тирса дерев, лушпиння соняшнику, пачоси бавовни та інші відходи с \ г виробництва. Норма внесення посівного міцелію: 2-4% від маси вологого субстрату т = 25-30 ° С.
Штами гливи Р-28 (К12). Особливості штаму Р-28 (К12): швидкорослі дуже висока продуктивність.
Розростання міцелію:
Температура - 22°С в приміщенні (у блоці 24-28°С );
Вологість - 60-65 %;
Час обростання - 14 - 16 днів;
СО2 (вуглекислий газ) - 5000 - 20 000 ppm (1 ppm = 0,0001 %);
Провітрювання - 1 об'єм/год;
Освітлення - не потрібне;
Розвиток плодових тіл:
Температура - 5 - 28°С;
Вологість 80-85 %;
Час росту плодових тіл - 4 - 7 днів;
СО2 - більше 1500 ppm;
Провітрювання - потрібне 4-8 об'ємів/год;
Освітлення - 800-1500 люкс.

Колір капелюшка гливи: від темно-сірого до чорного; Форма гриба: великі, м'ясисті, діаметром 10-15 см, мають короткі ніжки. Утворюють важкі (до 30 плодових тіл) численні грона. Гриби пружні, щільні, зручні для транспортування. Характеристика субстрату: пшенична солома, лузга соняшника та інші відходи с \ г виробництва. Всі компоненти субстрату зволожують до рівня 70%. Субстрат може бути приготований за допомогою використання різних способів пастеризації та ферментації. Норма внесення посівного міцелію: 2-5% від маси вологого субстрату.

Штам гливи Р-31 (КЧ) - гливи звичайної. Розростання міцелію та розвиток плодових тіл аналогічний штаму Р-28 (К-12) (див. вище). Особливості штаму Р-31 (КЧ) "Чорний принц": швидкорослі висока продуктивність. Колір капелюшка гриба: від темно-сірого до чорного. Форма штаму гливи: великі, м'ясисті, діаметром 10-12 см, мають короткі ніжки. Утворюють важкі численні грона плодових тіл. Гриби пружні, щільні, зручні для транспортування. Характеристика субстрату: пшенична солома, лузга соняшника та інші відходи с \ г виробництва. Всі компоненти субстрату зволожують до рівня 70%. Субстрат може бути приготований за допомогою використання різних способів пастеризації та ферментації. Норма внесення посівного міцелію гливи: 2-5% від маси вологого субстрату.
Штам Р-70. Незважаючи на те, що штам відносно недавно з'явився в Україні, він вже вирощується у Вінницькій, Харківській і Полтавській областях. Зараз йде його апробація у Київській та Дніпропетровській областях. Р-70 характеризується інтенсивним і масовим освоєнням компосту. Процес плодоношення наступає на 5-7 днів раніше, ніж у широковживаних штамів. Але, на відміну від Р-24, грона мають значно більший розмір. Колірна гамма в сірому діапазоні, інтенсивність забарвлення безпосередньо залежить від інтенсивності освітлення. Ще однією особливістю штаму Р-70 є здатність переносити високі температури, і переходити до плодоношення навіть в дуже жарких умовах. Недоліком можна вважати відносно невеликий розмір грибів у гронах.
Біологічна характеристика P77 (Italspawn Італія). Глива звичайна гливи звичайної. Цей гібридний штам належить до штамів інтенсивного типу та придатний як для інтенсивного, так і для екстенсивного вирощування. Характеризується здатністю утворювати велику кількість грон середнього розміру. Окрасою плодових тіл змінюється під впливом світла і температури в дуже широкому спектрі, від світло сірого до практично чорного. Характерною особливістю є наявність невеликих темніших смужок, що йдуть від центру до краю плівки. Штам плодоносить у великому діапазоні температур. Від +7 до +22 С, але оптимальною температурою є +12 - 14С. При переході до негативних температур міцелій Не вмирає і готовий плодоносити при досягненні температури плодоношення. На нижчі температури реагує уповільненням зростання, але при цьому виходять дуже якісні гриби з практично відсутньою ніжкою. При більш високих температурах вимагає активної вентиляції і рясного поливу. Не вимогливий до освітлення. Штам придатний для культивування в будь-яких пристосованих приміщеннях. Відмінно реагує на субстрат, приготовлений методом пастеризації, при дотриманні технології, врожайність складе не менше 22%. Зібрані гриби добре зберігаються за +2 С, відмінно переносять транспортування, придатні для будь переробки.
Штам гливи Р-80. Колір капелюшка гливи: гриби темно-коричневі, важкі і м'ясисті. Інокуляція міцелію: норма внесення посівного зернового міцелію гливи: 2,5-5% від ваги вологого підготовленого субстрату, що має температуру 25-26 ° С.

Міцелій швидко проростає, добре зав'язується, велика врожайність. Параметри росту і розвитку штаму гливи Р-80: Під час проростання міцелію гливи: температура компосту 25-270С, вологість повітря - 90%. Під час плодоношення грибів: температура повітря 12-160С, вологість повітря - 85%, вентиляція - помірна, освітлення - помірне.
Штам гливи Р-160. Цей гібридний штам один з відносно нових на ринку України. Він належить до штамів інтенсивного типу та придатний для інтенсивного та екстенсивного вирощування. Штам має характерну м'ясисту, округлої форми шапку темного кольору, та сприятливе співвідношення шапка-ніжка. Характерною особливістю є утворення примордіїв практично чорного кольору, які в процесі росту та розвитку плодового тіла можуть змінити забарвлення на темно-коричневе. Висока врожайність, здатність утворювати красиві, практично правильної форми плодові тіла, виділення відносно невеликої кількості спор, невибагливість до інтенсивності освітлення, здатність давати якісний врожай в підвальних приміщеннях переводять цей штам у розряд перспективних для вирощування у виробничих умовах України. Дуже швидко та масивно освоює субстрат, блоки виходять монолітними, практично білого кольору. Штам плодоносить у великому діапазоні температур (від+7 до+28), але оптимальною є +12-14 градусів. При переході до від'ємних температур міцелій не гине й готовий плодоносити за умови досягнення оптимальної температури. При підвищенні температури вимогливий до вентиляції та зрошування. Штам придатний до вирощування у будь-яких пристосованих приміщеннях. Чудово реагує на субстрат, приготований методом пастеризації. При дотриманні технології врожайність складе 22%. Зібрані гриби добре зберігаються за температури +2 градуси, добре переносять транспортування та придатні до будь-якої переробки.

Шіїтаке (Shii-Take). Штам ІБК - 353 LENTINUS EDODES / шиітаке / Японський чорний гриб, шиітаке або сиїтаке відноситься до екологічної групи дереворазрушающих сапротрофов і в природних умовах зустрічається на дубі і грабе в країнах Південно-Східної Азії. У східній медицині його називають "гриб довголіття", він володіє значними лікувально-профілактичними властивостями. Культура штаму IBK - 353 отримана з Японії. Капелюшок гриба світло-бежевого кольору, випукла. Краї капелюшки мають характерний валик (підігнутий всередину), краще виражений у молодому віці. М'якоть щільна, еластична, легко висушуються і при намочуванні швидко набухає. Пластинки білуваті, з'єднані з краєм капелюшки і ніжкою. Ніжка розташована центрально, коротка і дуже щільна, волокниста. Смак гриба приємний, грибний аромат посилюється при висушуванні. Субстратом для інтенсивного культивування є стерильна суміш тирси листяних порід (переважно дуб, граб) з рослинними добавками - зерно злакових культур, висівки, пивна дробина та ін Високоврожайний штам. Гриби красивої правильної форми. Капелюшок має рівномірний темно-коричневе забарвлення. Урожайність становить 15-20% від маси блоку в першу хвилю при вирощуванні на тирсі, стужка, подрібнених рослинних залишках. Зафіксовано випадок отримання врожаю першої хвилі близько 22%, загальний збір урожаю склав 43%. Штам дуже добре адаптований до вирощування на деревині.
Про технологію вирощування шіїтаке читайте на - http://shiitake.com.ua

Шіїтаке 3776 Імператорський. Зерновий міцелій (грибниця) шиітаке-стерилізовані зерна вівса, заражені спорами гриба. . Термін зберігання міцелію при температурі 0-7О С (в холодильнику, зазвичай нижня полиця) 6-8 міс, при температурі до 29о С - 2 нед. Субстрат: солома, сіно, лушпиння насіння, тирса або стружки листяних порід дерев, листя, очерет і т. п. ; а також деревину листяних порід дерев як садових, так і лісових, як свежеспіленного, так і пролежала кілька віку (не трухляву). Місце-відкриті ділянки в присадибному господарстві (тінисті місця садів, за господарськими будівлями); закриті приміщення-підвали, горища, комори, лоджії, вільні кімнати в квартирі, передпокої, веранди, сараї, гаражі і т. п. Температура: проростання 26о С, вирощування 9-28о С, оптимальна 14-26 о С Зволоження: рясне. Освітлення. Виключити потрапляння прямих сонячних променів. На ділянці-режим день / ніч, в приміщеннях достатньо звичайного електроосвітлення на 4-5 ч. II. Спосіб вирощування шиітаке на рослинних рештках. Субстрат помістити в ємність і залити окропом. Це роблять для того, щоб знищити спори цвілевих грибків, розм'якшити і зволожити субстрат. На один пакет міцелію взяти 40кг. сухих рослинних залишків. Дати запареному субстрату охолонути природним способом. Потім, добре віджимаючи, остиглий і віджатий субстрат перемішати з міцелієм. Помістити в поліетиленовий прозорий мішок. Зав'язати. Для повітрообміну зробити по всій площі пакета кілька надрізів розміром 3-5 см. Вийшов готовий грибний блок. У період проростання грибного блоку світло не обов'язковий. Проростання триває протягом 3-4 тижнів. Спочатку в блоці спостерігається видиме оком кинута. Потім субстрат прийме білий, потім злегка жовтуватий колір і перетвориться на щільний коричневий блок. Через кілька днів з'являються зачатки плодових тіл. Для їх нормального розвитку вже потрібно світло, хоча б на 2-3 ч. в день. У тих місцях, де з'явилися зачатки плодових тіл, акуратно роблять надрізи плівки. Плодоношення проходить хвилями 2-3 тижнів. Після кожної хвилі потрібно грибні блоки повністю занурювати у воду на 3-4 години і знову виставляти на колишнє місце. Плодоносити грибний блок буде близько чотирьох місяців. III. Вирощування шиітаке на деревині. Використовуються тільки листяні породи дерев. Деревину потрібно брати не трухляву. Розпиляти на зручні відрізки. Якщо вони виявляться сухими, потримати 2 дні у воді. У підготовлених відрізках свердлять отвори глибиною 4-5 см. і діаметром 2 см. або роблять Надпіли по всій площі, або зарубки сокирою. У ці отвори кладуть трохи міцелію, після закривають шматочками кори, трісками, тирсою або мохом, щоб грибниця НЕ випадали з них. Можна відразу розмістити відрізки на постійне місце в приміщенні або в саду. На один пакет міцелію (100 гр.) Досить 35-50кг деревини. Таким же чином можна засадити дерево або пеньок на корені, які через час руйнуються. Гриби, висаджені на деревині, ростуть 5-6 років. Добре переносять морози. Якщо наприкінці осені відрізки перенести в підвал або ін приміщення, то у Вас гриби будуть цілий рік. Перші гриби з'являються через 3-4 міс. залежно від щільності обраної деревини. З площі засадженої одним пакет міцелію збирають ? 25 кг. грибів за сезон.

**** Перейти на першу сторінку характеристики штамів ****
Інформація використана з таких джерел:
http://bio-x.ru/articles
http://dacznik.uaprom.net
http://mitselij.uaprom.net
та інші.
Прикріплення: 0169079.jpg (8.1 Kb) · 6034697.jpg (59.4 Kb) · 9372686.jpg (70.0 Kb) · 3559527.jpg (11.1 Kb) · 7704855.jpg (41.3 Kb) · 5402696.jpg (106.1 Kb) · 5239455.jpg (28.1 Kb) · 2217700.jpg (116.3 Kb) · 1335100.jpg (51.1 Kb) · 4238269.jpg (21.9 Kb)
 
Форум » Технології для сільськ. господарства » Технологія вирощування грибів (пошагова інструкція) » Різновидності штамів глив та їх характеристика-2 (Штами типу: A, AK, АЛ, AO, AM, M5, K-17)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

New-forum uCoz-forum GD Свобода IP WebPlus тИЦ WebSpidTest PROXI x-sity