Четвер, 28.03.2024, 23:22Вітаємо на форумі Гість | Головна | Реєстрація/Sign Up | Вхід/Log In

Форма входу

Пошук по сайту

Міні-ЧАТ

Повідомлення



Останні публікації

********
********
Videofilm uroczystości
200 – lecie kościoła Świętego Stanisława w Tarnorudzie.
В розділ VIDEO-матеріали завантажено 3 фільми приурочені події святкування 200-річчя храму в селі Тарноруді.
Відео - матеріал про похід на Стінку для вшанування пам'яті трагічно загиблих 1945 року
********
********
********
Приємного перегляду

Портали/сайти

Сторінками газет та TV



Свобода - тернопільська газета





Оцінка сайту

Оцініть сайт Фащівки
Всього відповідей: 314

Відвідувачі

Статистика переглядів

free counters

Реквізити сайту:


electronic mail:
gebev1961@gmail.com
evgyb@yahoo.com

Вирощування гливи (штам К-17) - Форум
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Технології для сільськ. господарства » Технологія вирощування грибів (пошагова інструкція) » Вирощування гливи (штам К-17) (Опис в деталях по вирощуванні гливи в домашніх умовах)
Вирощування гливи (штам К-17)
ЄвгенДата: Неділя, 01.04.2018, 14:12 | Повідомлення # 1
Пом. модератора
Група: Адміністратори
Повідомлень: 157
Репутація: 4
Статус: Offline
Штам К-17.
Послідовність вирощування гливи в домашніх умовах.
Замовлення міцелію цього штаму робив на сайті https://grubu.com.ua/
Мінімальна партія відправки на цьому сайті - 12 кг. Хотів зробити замовлення у Львові, але там мінімальна партія відправки 25 кг (на 50 блоків). Так як не знайшов такої кількості людей зацікавлених у вирощуванні, то зробив замовлення у Харкові.

(На фото міцелій виробника www.futar.ua)
Ця компанія поставляє міцелій не в кілограмах, а в літражах. Тому на упаковці стоїть об'єм 12 літрів, що відповідає вазі 10 кг. Тому це потрібно враховувати, коли закупляєте міцелій для себе і ще для когось. Основою міцелію являється овес.
Для грибних блоків було закуплено чорні поліетиленові мішки для сміття розміром 87 х 110 см (ширина, висота). Їх було розрізано навпіл і склеєно праскою через газету.
Приготування соломи. Подрібнена на січкарні пшенична солома в переміжку з незначною кількістю лугового сіна пакується в 40 літрові бідони. У відрі з водою розводиться 200 г пастоподібного гашеного вапна (активатор). Всю цю розведену суміш виливаємо в бідон напакований соломою.

Доливаємо чисту воду до рівня, який нижче 6-8 см верхнього краю горловини бідона. Орієнтовно це буде приблизно 22 - 25 л води (або при легкому натисканні на солому - ледь торкаємось води). Все це ставимо на газову плиту і доводимо до кипіння (можна і прокип'ятити 10-15 хв). Згодом цей субстрат (з трьох бідонів) викидаю у ванну і відкриваю пробку для зливу води. З трьох бідонів отримуємо 4 грибних блоки.
Підготовка міцелію. Якщо він зберігався у холодильнику з рекомендованою температурою від 0 до 3 °C (так він може зберігатись більше місяця), то повинен бути витриманий при кімнатній температурі кілька годин. Подрібнюємо його і ділимо на порції по 500 г на блок. Попередньо добре вимити руки і інструмент, яким розрізатимемо міцелій на порції, щоб не занести шкідливу плісняву у блок.
Приготування грибного блоку. Зайва вода повністю витекла з ванни, в якій остигала солома. Переварена і ледь тепла подрібнена солома пакується в приготований пакет розміром 40 х 110 см (враховуючи ширину склеювання). Пакування починаємо з всипання міцелію на дно пакета і зверху шар соломи. Так почергово наповняємо мішок і закінчуємо міцелієм. Отримуємо готовий блок 25 см в діаметрі, і близько 65 - 75 см висоти.
Все це переносимо в приміщення (не має значення освітлене чи повністю темне) з температурою 14 - 18 °C.
Далі голкою (шилом) Ø 4-5 мм, попередньо дезинфікованою на вогні чи протертою спиртом робимо до 400 проколів по всьому блоці орієнтовно через 3-4 см один від одного. Також робимо проколи в днищі і по кутах мішка для витікання зайвої вологи.
Приміщення де знаходяться блоки закриваємо і забуваємо про них на 2 тижні. Таким чином 29 березня було закладено перші 4 грибних блоки штаму К-17, а через п'ять днів 3 квітня, заклав ще 4 блоки.
На 14 день, роблю контрольну перевірку грибного блоку. Акуратно розв'язую мішок і бачу, що міцелій повністю окупував солому в мішку.

Тепер грибні блоки можна перенести у світле приміщення, де вже будемо чекати результатів своєї праці. На цьому етапі ні поливання, ні провітрювання робити ще не потрібно. Дочекаємось, до-поки з грибних блоків не появляться зачатки (примордії) грибів. Температура в приміщенні коливається в межах 16 - 19 °C (оптимальна для колонізації і вирощування гливи).
16 квітня (18 день від початку закладання грибного блоку (г.б.)) - появились перші поодинокі зачатки гливи (примордії). Від цього періоду починаємо щоденний 4-х разовий полив г.б., кожні 4 години. Оприскуємо так, щоб вода стікала з мішків.

Такий вигляд на 19 квітня. Перші два грибні блоки закладені 29 березня.
Та з наступним похолоданням надворі і понизилась температура в грибниці. Тому ріст грибів дещо уповільнився.
Неділя 22 квітня. Окремі шляпки глив досягають оптимальних розмірів 90 - 120 мм. Викручуємо акуратно їх з мішка цілими сім'ями (! Не зрізати ножем). Якщо замітили, що окремі шляпки глив посіріли (побіліли), краї загинаються вниз (дивіться мал. 9) і не збільшуються в діаметрі за короткий проміжок часу, то такі гливи ми знімаємо з мішка. Сенсу тримати їх на блоках і поливати - немає, бо більшими вони вже не стануть, а навпаки втратять товарний вигляд.

Перші два грибні блоки (закладені 29.03) станом на 22 квітня, і наступні 2 блоки закладені 3 квітня.
Після зрізання ножем глив з грибного блоку, у місцях зрізу за якийсь час появляється слиз, який приваблює комах. Тому це не рекомендується робити. Акуратно викручуємо цілі сім'ї глив, разом з меншими за розміром.

Перший врожай цього штаму.   Блоки закладені 3.04.

На фото 9 (зліва), сім'я глив, яка продовжує набирати масу, а справа гливи, які припинили ріст і які можна знімати з мішка.


Помилки, які трапляються при вирощуванні гливи в домашніх умовах.
1. Це, розташування блоків на дворі, чи під навісом. В такому випадку, через постійний рух повітря, гливи пересихають, щоб цьому запобігти, їх потрібно поливати через дуже короткі проміжки часу. Це - неефективно.
Найкраще, це закрите освітлене приміщення, яке достатньо під час росту глив провітрити на момент оприскування (тобто 4 рази). В подальшому, приміщення закриваємо і там створюється власний мікроклімат - вологий та теплий, що і потрібно для грибів.
2. Підвішування мішків. При підвішуванні грибних блоків, вгорі при місці вузла утворюється гичка заповнена повітрям, так як мішки під вагою субстрату розтягують целофановий пакет. Повітря - небажане в грибному блоці. Крім цього, мішки від надмірної ваги часто обриваються.
Врожайність першої хвилі склала 2,7 кг з одного блоку, - невисока.
Смакові властивості штаму К-17. Чогось особливого немає. Глива, як глива. За смаком не відрізняю від інших, хоч хтось дуже розхвалює цей штам. Єдине що відрізняє цей сорт, це м'яка ніжка, яка плавно переходить у шляпку. Невибаглива до світла, вологості та температурних показників. Тому його можна рекомендувати іншим для вирощування, навіть по-при середню врожайність.
4 травня, з мішків закладених 29 березня появилась друга хвиля глив.
Прикріплення: 1982913.jpg (102.1 Kb) · 5888021.jpg (70.7 Kb) · 9528636.jpg (241.2 Kb) · 4750399.jpg (313.1 Kb) · 7555122.jpg (139.6 Kb) · 5475535.jpg (154.5 Kb) · 6788350.jpg (151.0 Kb)


Повідомлення відредагував Євген - Неділя, 29.04.2018, 13:42
 
Форум » Технології для сільськ. господарства » Технологія вирощування грибів (пошагова інструкція) » Вирощування гливи (штам К-17) (Опис в деталях по вирощуванні гливи в домашніх умовах)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

New-forum uCoz-forum GD Свобода IP WebPlus тИЦ WebSpidTest PROXI x-sity